برد توسعه NodeMCU ماژولی است برای استفاده در اینترنت اشیا که به صورت اپن سورس عرضه گردیده است. این ماژول شامل یک firmware است که بر روی چیپ ESP8266 Wi-Fi SoC اجرا شده و همچنین یک سخت افزار که بر پایه ماژول ESP-12 است. ماژول ESP8266 از یک میکروکنترلر ۳۲بیتی با حافظه فلش ۴Mbit تا ۳۲Mbit با فرکانس ۸۰MHZ بهره می برد. این چیپ علاوه بر داشتن وای فای، دارای پین های ورودی و خروجی ( IO ) زیادی است که اصطلاحا به ان GPIO گفته می شود. از کاربرد های این چیپ میتوان به پروژهایی که لازم است اطلاعات یک سنسور از طریق وای فای منتقل شود، می توان نام برد. NodeMCU یکی از بهترین ماژول هایی است که بر مبنای ESP8266 ساخته شده است. بر روی برد NodeMCU یک ماژول ESP8266 نصب شده که از فناوری WiFi پشتیبانی می کند.

ESP8266
به طور پیش فرض اصطلاح NodeMCU به firmware اشاره دارد. در این firmware از زبان برنامه نویسی Lua استفاده شده است. این firmware بر اساس پروژه eula توسعه پیدا کرده و توسط Espressif Non-OS SDK ساخته شده است. این firmware در پروژه های اپن سورس بسیاری مانند lua-cjson و spiffs مورد استفاده قرار گرفته است.

NodeMCU
ویژگی هایی از NodeMCU :
- ورودی خروجی های سخت افزار ( IO ) همانند برد Arduino است. وجود API پیشرفته جهت ارتباط با سخت افزار IO که میتواند به طور چشمگیری باعث کاهش سربار configuring و manipulating سخت افزار شود.
- Nodejs style network API : API رویداد محور ( Event-driven ) برای برنامه های کاربردی شبکه که باعث تسهیل اجرا شدن کد برنامه نوشته شده بر روی یک ماژول به ابعاد ۵mm * ۵mm میشود و تا حد زیادی به سرعت پردازش برنامه IoT کمک میکند.
- WI-FI با هزینه بسیار پایین: WI-FI MCU ESP8266 با هزینه کمتر از ۲ دلار امکان بهره بردن از ارتباط با وایرلس را برای شما فراهم میکند. بهترین پلتفرم برای توسعه برنامه های کاربردی اینترنت اشیا با کمترین قیمت فراهم شده است.
به طور خلاصه بهره بردن از پلتفرم اپن سورس، قابلیت برنامه نویسی، امنیت، سادگی در استفاده و ارتباط وای فای را میتوان از مزایای این چیپ نام برد.